Not an Island

Our client’s immediate request was ‘not an Island’. Followed by the words high contemporary, restful light, and spacious. A kitchen that blends with the breathtaking sea views of their beachfront holiday home.

Fyfe’s Kira Gray responded by designing a classic ‘U-shaped’ kitchen boasting plenty of bench space and storage options. Placed between the lounge and dining room, the kitchen was built to accommodate a possible mix of families and friends using the space at one time.

Simplistic Design U-Shaped Kitchen Photo

Above: The U-shaped kitchen designed by Kira Gray.

The design featured a set of raised cupboards in washed ash veneer placed on each end. It doubled as a leaner as the clients did not want seating. These cupboards grounded the kitchen and defined its space. And to reduce its heavy appearance, the cupboards were offset with cantilevered cabinetry.

Below:  Left: Washed ash Veneer Cupboards found on each end of the room creates a point of interest with the Scilm T-edge framework. Right: Tall Cabinets, drawers and pull-outs extend the kitchen’s storage options.

Washed Ash Veneer Raised Cupboard Photo   Cantilevered Cabinetry Photo

Tall cupboards and an array of drawers and pull-outs extend the kitchen’s storage options. Negative detailing, waterfall ends, high aluminium toe kicks, along with Caesar Stone benchtops and upstands gave the room its high contemporary look. A simplistic design, light and bright, unobtrusive of the breathtaking views surrounding the kitchen.

High Contemporary U-Shaped Kitchen Photo

Above: The simplistic design blends in with the breathtaking seaviews of the beachfront holiday home.

For more information about this design or if you wish to know more about us, please visit our website. You can also find us on Facebook and Google plus.

Advertisements

Life, Character and Impact

In today’s featured design, we look at a kitchen renovation by Kira Gray.

A U-shaped kitchen, with defined spaces for specific tasks was designed and built to meet our clients demand.

Fyfe U-shaped Kitchen

Above: Custom made U-Shaped Kitchen.

Our clients, a retired couple, wanted a kitchen that had life, character and impact – a space to gravitate to, socialise and entertain.

Their existing kitchen was dark, gloomy. Its wall oven tower in the middle of the back cooking wall eliminated the bench space. The room was tired, disjointed and small. The kitchen’s heavy appearance overpowered the view of the greenery outside.

Careful planning for maximum storage was a must for our clients. They wanted their kitchen to be modern, spacious, light and bright.

Kira redesigned the kitchen and placed the oven under the bench to lengthen the cooking area creating more bench space.

Horizontal flap cupboards and negative detailing stretch the space, concealing an existing step in the wall.

Featured Horizontal Flap Cupboard

Above: The kitchen featuring horizontal flap cupboards and negative detailing.

Below: A closer look at the custom made splashback feature.

Splashback

A timber light pelmet doubles as a display shelf creating an illusion of space around the window. The pelmet sits proud due to the cabinet depth required to conceal the power pack.

The timber accent is kept consistent in the on-bench appliance pantry which hides the microwave.

A benchtop was designed and built inside the main pantry to serve as an appliance space. Beneath it, pullout internal drawers were placed for easy access and extra storage space.

And to keep the room looking bright and fresh, off-white urethane gloss was applied to symmetrically placed doors and drawers. The design contrasts with the impact of the granite benchtops giving the kitchen that wow factor.

Lastly, a feature glass splashback inspired by the clients’ interest in herbs and gardening, was installed in keeping with the kitchen’s aesthetic.

To know more about this kitchen or if you wish to learn more about us, please visit our website.